Frans Maartens

Votes: 0

Frans Maartens

Votes: 0

Before
After

Name:Frans
Surname:Maartens
Location:Boskruin, Randburg, Gauteng
Entry Date:May 4, 2018
Category:Entire home
Budget Breakdown:
Materials:
Item Cost
Rubble removal 4974
Sanitaryware 5619
Ceilings 10306
Cornices 5483
General Materials 22438
Tiling 17606
Paint 11500
Tool Hire 4441
Light Fittings 10000
92367
Contractors:
Item Cost
MLM Plumbers 7500
TS Stone - Thunder tops 19000
Complete Flooring 61600
General Labour 27290
Datelec Electrical 2500
Paint Wages 3500
Tiling Wages 5000
126390
Grand Total R218757
Diy jobs:
Item
Supervision of entire project
Demolition works
Removing all fittings
Joinery work in Kitchen
Ceiling and cornice installation
Light fitting installations
Brick and plaster work
Reinstalling all fittings
Installing showers enclosures
Carpentry work
Sliding door removal and refit
About the Project:

3 September 2017 we got the keys of our new house, it was a renovation project with a tight time line, exactly 41 days from start to finish. When we started the project my wife was 5 months pregnant with our second son and we had to move by the 18th of October from our… Read More

3 September 2017 we got the keys of our new house, it was a renovation project with a tight time line, exactly 41 days from start to finish.

When we started the project my wife was 5 months pregnant with our second son and we had to move by the 18th of October from our previous home.

We loved the neighbourhood and found a old house which we believed had potential to change into our perfect home.

Our goal was to create a minimalistic home with open spaces for the kids and to entertain friends and family. My wife loved the idea of a Scandinavian style home and we tried to achieve this look.

The house had 3 bedrooms, 2 bathrooms, a study, bar area and a living area with 5 separate spaces including; the kitchen, dining, living room and 2 passage areas.
We opened the living space by demolishing all the internal walls between the kitchen, dinning, living and passage areas, filled in the passage floor levels and installed continuous flush plastered ceiling with downlights to create a large open plan living space. We removed a sliding door and reinstalled it in the external wall to the living space to bring in more natural light.

In the kitchen we took out some cupboards, added a focus wall, changed the counter tops, broke through and added a door to the back yard and added some shelves.

We revamped both bathrooms to a more modern look by changing the tiles and replacing the ceilings.

We decided to change the study into a guest bedroom with its own shower, toilet and small WHB.

We decided to use vinyl stickdown flooring throughout the house as our little one loves riding his bike everywhere.

The bar area next to the outdoor braai area had low ceilings, so we decided to expose and paint the roof trusses. We added a large dining table in this space to create a great guest entertaining and activities area.

We repainted the exterior of the house and changed the garden by replanting what we already had in the garden.

We are very proud of what we have achieved in our tight timeline and budget and enjoyed the project very much.
We love our new home and look forward to more great memories.

Click on the image below to enlarge it and use the arrows to scroll to the next picture.

Click on the image below to enlarge it and use the arrows to scroll to the next picture.

Voting is now closed. Look out for our Top 5 in the November issue – on shelf 15 October 2018.